ماینر
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی با اشاره به محدودیتهای انتقال ارز حاصل از صادرات به کشور گفت:
رمزارزها میتوانند به ویژه به شرکتهای واردکننده برای تسهیل در نقل و انتقالات مالی کمک کنند.
به گزارش پارسیان ارز به نقل از ایبنا، مهراد عباد درباره اینکه یکی از مسائل موجود بر سر راه اعطای مجوز به استخراجکنندگان رمزارزها بازگشت ارز حاصل از ماینینگ است، اظهار داشت:
رمزارزها میتوانند به شرکتهای واردکننده کمک کنند تا کالای خود را خریداری کنند و به طور عملی از این راه ارز حاصل از استخراج آنها به کشور بازمیگردد.
وی با بیان اینکه احتمال عدم بازگشت ارز حاصل از استخراج رمزارزها بسیار کم است، افزود:
شاید کمتر از 5 درصد از ارزی که از استخراج رمزارزها حاصل میشود، به کشور بازنگردد که آن هم به احتمال زیاد در سفرهای خارجی هزینه میشود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران درباره اعتراض فعالان استخراج رمزارزها به تعرفههای برق تصویب شده از سوی دولت نیز گفت: تقریبا تمامی فعالان این صنعت اتفاق نظر دارند که تعرفه برق ماینینگ باید برابر تعرفه صنعتی و نه تعرفه برق صادراتی تعیین شود زیرا صرفه اقتصادی این فعالیت در کشور از بین می رود.
عباد اظهار داشت:
در صورتی که تعرفه برق ماینینگ برابر تعرفه برق صادراتی در نظر گرفته شود، در عمل استخراج رمزارزها در ایران صرفه خود را از دست میدهد و تولیدی انجام نخواهد شد.
وی با بیان اینکه آمار دقیقی از فعالیت مراکز کنونی استخراج رمزارزها در کشور در دست نیست، ادامه داد:
در یکی از کمیسیونهای اتاق بازرگانی بحث میشد که بیش از هزار مجموعه در کشور در حالاستخراج رمزارزها هستند ولی هیچ آمار دقیق و رسمی در این خصوص وجود ندارد.
با توجه به تعرفه صادراتی برق برای استخراج ارزهای دیجیتال، ماینرهای ایرانی به کوچ کردن به کشورهای روسیه، گرجستان، قزاقستان و … فکر میکنند و این درحالی است که رهبر انقلاب روز گذشته (30 مرداد) در سخنانی، تولیدکنندگان را رزمندگان جنگ اقتصادی خواند که باید از آنها به شدت حمایت شود.
به عقیده تولیدکنندگان بیت کوین در ایران، قانونی و صنعت شدن ماینینگ با این شرایط کمکی به آنها نمیکند و با برخی بندهایی که در مصوبه ماینینگ گنجانده شده است، آنها مجبور به کوچ کردن به کشورهای همسایه هستند.
بهزاد محسنی، یکی از فعالان ماینینگ ایران اخیرا به استان ایرکوتسک در روسیه رفته است و در چند گزارش ویدیویی از وضعیت مساعد این کشور برای ماینینگ صحبت میکند. جایی که به عقیده او پس از تعرفههای سنگین در ایران، هماکنون ارزانترین نقطه دنیا برای ماینینگ است و امکانات بسیار خوبی برای ماینرها در آنجا وجود دارد.
بهزاد محسنی میگوید:ایرکوتسک، ارزانترین برق جهان برای ماینینگ را دارد. تا قبل از آن ایران بود که با تعرفههای جدید دیگر اینطور نیست. در اینجا هزینه برق تقریبا 3 سنت است، آب و هوای مناسبی دارد، به صورت رسمی و قانونی میتوان فعالیت کرد و دستگاه ماینر وارد کرد و هیچ سوال و جوابی از شما نمیشود.
روز گذشته (30 مرداد) رهبر انقلاب در دیدار با رئیس جمهور و اعظای هئیت دولت، به صراحت بر لزوم حمایت از تولیدکنندگان ایرانی در شرایط جنگ اقتصادی تاکید کرد. رهبر انقلاب در بخشی از سخنان خود گفت:نگاهمان به تولیدکننده نگاه مناسب و درستی نیست. نگاه دولت و مسئولین کشور به آن تولیدکننده باید نگاه به یک رزمنده باشد. مگر نمیگویید در جنگ اقتصادی هستیم؟ رزمنده این جنگ اقتصادی کیست؟ کسی که اقتصاد داخلی را تقویت میکند. اقتصاد داخلی هم با تولید تقویت میشود. پس به تولیدکننده به چشم یک رزمنده نگاه کنید. من در جلساتی که داشتیم، چه جلسه دولت و چه جلسه اقتصادی، بارها این را گفتهام که یک تولیدکننده برای این که یک کاری را شروع کند، باید از هفت خان عبور کند. من میگویم هفت خان اما واقعیتش گاهی هفتاد خان است. قوانین، مقررات، این دستگاه یک چیز میگوید، دستگاه دیگر یک چیز دیگر میخواهد. چه لزومی دارد؟
محمد رضا شرفی، رییس کارگروه ماینینگ انجمن بلاکچین ایران بیان کرد:
برای این مصوبه هیچ نظری از بخش خصوصی گرفته نشد. پس از این همه کشمکش که چند وقت اخیر شاهد آن بودیم، تنها نکته مثبت این مصوبه به رسمیت شناختن صنعت ماینینگ است. همه چیز بسیار گنگ است و این مصوبه عین فرصتسوزی و خودتحریمی است. مقام معظم رهبری امسال را سال رونق تولید اعلام کردند و به تعطیلی برخی کارخانجات اشاره کردند که در این مصوبه نادیده گرفته شده است.
او تصریح کرد:اینکه میگویند حدود 3 تا 4 ماه زمان برگشت سرمایه در ماینینگ است، حرف درستی نیست. هیچ ماینری تایید نمیکند که در این مدت کوتاه برگشت سرمایه انجام پذیرد.
سوال اینجاست که چه کسی مسئول از دست رفتن این همه فرصت کارآفرینی، ارزآوری و تولید در کشور است؟
دبیر شورای عالی فضای مجازی در پاسخ به نامه واعظی با موضوع ابطال ابلاغیه ارز دیجیتالبانک مرکزی گفت:اجازه خلق توکن با پشتوانه، ریال،ارز و طلا در اختیار بانک مرکزی است و تصمیم این بانک مدبرانه بوده است.
به گزارش پارسیان ارز و به نقل از خبرنگار ایبِنا، سید ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی و رییس مرکز ملی فضای مجازی در پاسخ به نامه به محمود واعظی، رییس دفتر رییس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری با موضوع درخواست حذف ابلاغیه بانک مرکزی در خصوص رمز ارزها توسط سازمان فناوری اطلاعات ایران اعلام کرد که تصمیم بانک مرکزی در حوزه مسئولیتی خود تصمیمی بجا و مدیرانه بوده است؛ لازم به ذکر است که پیش از این نیز بانک مرکزی تاکید داشته که ابلاغیه چهاربندی رمز ارزها باطل یا لغو نشده است.
نامه مرکز ملی فضای مجازی به رییس دفتر رییس جمهور به شرح زیر است:
1_مزایای استفاده و به کارگیری فناوری زنجیره بلوکی در حوزههای مختلف کسب و کاری امری پذیرفته و قابل اثبات است اما فایدهمند بودن فناوری بلاک چین به معنای مناسب بودن تمامی کاربردهای آن نیست؛ به عنوان مثال، دولت گریز بودن ارزهای دیجیتال و مبهم بودن تاثیرات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی آن به ویژه در عرصه پولشویی و تاثیر بر روی پولهای ملی، موجب مواجهه متفاوت و بعضا متضاد از سوی دولتهای مختلف شده است؛ بنابراین شتابزدگی و بیتدبیری در اتخاذ تصمیم، موجب بروز چالشهای جدی و جدید در سطح ملی خواهد شد.
2_رمز ارزها (آن چنان که در نامه سازمان فناوری اطلاعات نیز ذکر شده) کاربرد اختصاصی از فناوری زنجیره بلوکی هستند که با اطلاق عنوان کریپتو کارنسی به آن در ادبیات مرسوم به عنوان نوعی واحد پولی شناخته میشوند. بر همین اساس و به استناد قانون پولی و بانکی کشور، بانک مرکزی در حوزه مسئولیتی خود تصمیمگیری نموده است.
3_ با عنایت به یکسان نبودن عبارت به کار گرفته شده در نامه سازمان فناوری اطلاعات و مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و امنیت ریاست جمهوری (استفاده از عبارت کریپتو در نامه آن مرکز) به نظر میرسد موضوع موردنظر طرفین "توکن" بوده است؛ "توکن" بر خلاف رمز ارز واژهای است که برای دیجیتالی کردن داراییهای غیر دیجیتالی بکار گرفته میشوند و به دو دستهی کلی با پشتوانه و بدون پشتوانه تقسیم میشوند.
4_اجازه خلق توکن با پشتوانه، ریال، طلا و سایز فلزات گران بها یا با پشتوانه ارز در حوزه مسئولیتی بانک مرکزی است؛ این توکن تنها در بانکها و صرافیهای دارای مجوز از بانک مرکزی منتشر و مبادله میشوند و قابلیت استخراج نیز ندارند؛ در مقابل مسئولیت "توکن" با پشتوانه سایر داراییهای مشهود و غیر مشهود با سازمان بورس و اوراق بهادار بوده و خارج از حیطه نظارت و اختیارات بانک مرکزی است.
5_توکن بدون پشتوانه تنها نوعی از توکنها هستند که امکان استخراج داشته و انتشار آن از حیطه اختیارات بانک مرکزی نیز خارج است که رمز ارزها در این گروه قرار میگیرند؛ بانک مرکزی به عنوان نهاد حاکمیتی و تنظیم کننده نظام پولی و اعتباری کشور در خصوص انتشار و استخراج این گروه از توکنها موضعی نگرفته است و صرفا معامله با آن را ممنوع اعلام کرده است؛ این بانک در حوزه اختیاری خود اعلام نموده که به جز "توکن با پشتوانه ریال" سایر بها مُهرها نمیتوانند به عنوان ابزار پرداخت مورد استفاده قرار گیرند.
با عنایت به موراد فوق، بانک مرکزی در حوزه مسئولیتی خود تصمیم بجا و مدبرانهای اخذ نموده است. مزید اطلاع اینکه سند سیاستی فناوری بلاک چین در مرکز ملی فضای مجازی در حال نهایی شدن است.
با عنایت به وظایف و جایگاه مرکز ملی فضای مجازی و در صورت صلاحدید ریاست محترم جمهوری، سیاستگذاری در حوزه توکنهای با پشتوانه داراییهای مشهود و غیر مشهود را نیز با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار انجام خواهد داد.